Ingebeeld & tekst

Start

Introductie

Opdrachtgevers

Voorbeelden

Contact

Jaap de Best

‘Een geit vast in het hek? Dan bellen ze mij’

Jaap de BestJaap de Best van Kinderboerderij de Waterster in Wateringen: "Schapen kunnen gezichten onthouden, wist je dat?". Foto: Charles Jungschläger


Vrijwilligers zijn de pijlers van de samenleving. Het Hele Westland brengt, in samenwerking met Vitis Welzijn iedere week een vrijwilliger inv beeld. Deze keer is dat Jaap de Best uit Den Haag, actief voor Kinderboerderij de Waterster in Wateringen.

“Ja, het is echt vrijwilligerswerk. Wie doet zoiets nog hè!“ In de piepkleine kantine van de kinderboerderij de Waterster grinnikt beheerder Jaap de Best (74) om mijn verbazing over het feit dat zijn functie onbetaald is. “Op mijn 61ste ging ik met de VUT”, legt hij uit hij. “Toen zat ik thuis, had niks om handen. Mijn vrouw las een advertentie waarin ze een beheerder voor de kinderboerderij zochten. Ik doe dit nu veertien jaar.”

Schapen verlossen
Als beheerder van de kinderboerderij heeft Jaap de leiding over de andere vrijwilligers en draagt hij de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de levende have en het onderhoud van de boerderij. “Als je hier werkt moet je niet kieskeurig zijn, ik pak alles aan, inclusief schapen verlossen”, verklaart hij. “Heel veel heb ik geleerd van de vorige beheerder, Aad Vis. Alleen scheren doe ik niet, dat is een vak apart.” Officieel is Jaap vier dagen in de week op de Waterster te vinden, maar vaak blijft het daar niet bij. Hij zit er niet mee: “Zit er ’s nachts een geit vast zit in het hek? Dan bellen ze mij” zegt hij berustend. “Als de tijd van bevallen nadert ga ik regelmatig kijken, en vaak glip ik hier op zaterdag even heen.” Hij lacht: “Mijn vrouw zegt wel eens: ‘ga jij maar lekker op de kinderboerderij wonen!’ Maar ze vindt het niet echt erg hoor. Thuis hebben we drie papegaaien, vier katten, vier Chihuahua’s en een Stafford. Ze vraagt ook altijd hoe het met de dieren gaat.”

Opleidingsbedrijf
Omdat de Waterster een erkend opleidingsbedrijf is heeft Jaap het regelmatig druk met de begeleiding van stagiairs. “Vind ik ook leuk”, zegt hij, “al is de een natuurlijk meer gemotiveerd dan de ander. Sowieso moet je hier met veel verschillende mensen kunnen opschieten. De vrijwilligersploeg die er zat toen ik begon is helemaal weg, maar we hebben toch weer een leuke club bij elkaar gescharreld. En het contact met bezoekers natuurlijk, al die kinderen die vragen stellen! Hoe drukker hoe gezelliger."

Over het hek
Aan het eind van een lange loopbaan die hem van havensteden overal ter wereld voerde naar de gemeentelijke reprodienst, voelt Jaap zich op de Waterster helemaal thuis. “OK, je ziet ook minder leuke dingen”, zegt hij. “Bezuinigingen, mensen die hun beesten gewoon maar over het hek zetten, een fantastische vrijwilliger als Sjaak Löbker, die helaas net is overleden. Maar voor mij is dit ideaal vrijwilligerswerk. Ik houd heel veel van dieren en als ik gezond blijf zul je me hier nog heel lang zien. Trouwens, schapen kunnen gezichten onthouden, wist je dat?”

 

Terug naar het overzicht