Ingebeeld & tekst

Start

Introductie

Opdrachtgevers

Voorbeelden

Contact

Karin Overtoom

‘Het zelfvertrouwen zien groeien, dat geeft mij energie’

Karin OvertoomKarin Overtoom (rechtsboven) en haar computermaatjes Anneke Goedhard (linksboven), Jolanda Barendse (linksonder) en Marieke Louter (rechtsonder) van de Tempelhof in Monster. Foto: Charles Jungschläger


Vrijwilligers zijn de pijlers van de samenleving. Het Hele Westland brengt, in samenwerking met Vitis Welzijn iedere week een vrijwilliger inv beeld. Deze keer is dat Karin Overtoom uit Monster, actief voor Stichting Philadelphia.

“Dankzij de oefeningen met euro’s die we regelmatig doen kon een van de bewoonsters me laatst apetrots vertellen dat ze zelf iets bij de Hema had gekocht. Dat vind ik zo geweldig!” Karin Overtoom (55) is computermaatje voor een drietal bewoners van gezinsvervangend tehuis de Tempelhof in Monster. Ze helpt hen eenvoudige computervaardigheden onder de knie te krijgen, zoals e-mailen en surfen op internet.

Ontdekkingsreis
Daarbij richt ze zich op waar de bewoners behoefte aan hebben. “We zoeken een recept op, kijken hoe je wenskaarten kunt maken of leren om foto’s te versturen naar een afdrukservice. Voor deze mensen is alleen achter de computer kruipen eng, ze krijgen veel te veel informatie”, legt Karin uit. “Met z’n tweetjes is het leuk, dan ga je samen op ontdekkingsreis. Soms zelfs letterlijk: laatst hebben we op Google Earth een vakantiebestemming opgezocht. Kijk, straks zit je op dat strand! En als ik thuis op zoek ben naar manieren om ze helpen steek ik ook nog aardig wat op. Een digitaal fotoboekje maken zou ik zelf bijvoorbeeld niet snel doen, maar dankzij de vraag van een bewoonster weet ik nu hoe het werkt”, lacht ze.

Vanzelfsprekend
Op haar tiende leerde Karin een spastisch buurmeisje fietsen. Ze vertelt dat het haar veel voldoening gaf te zien hoe de wereld van het meisje daardoor veel groter werd. “Het leek me geweldig om te werken met mensen met een beperking, hen dingen te leren die voor ons vanzelfsprekend zijn. Toen ik de advertentie van de Vrijwilligersvacaturebank zag dacht ik meteen: die is voor mij!”
Ook als taalcoach bij Vluchtelingenwerk Zuidvleugel doet Karin wat ze het liefste doet: “Vrijwilligerswerk waarmee ik de zelfredzaamheid van mensen vergroot. Misschien komt het ook doordat de organisatie waar ik in het dagelijks leven met veel plezier voor werk hetzelfde nastreeft door gepensioneerde experts uit te zenden naar het MKB in ontwikkelingslanden. Wat PUM wereldwijd doet, doe ik in mijn eigen omgeving.”

Zelfvertrouwen
De band die Karin inmiddels met haar maatjes heeft opgebouwd betekent soms ook verdrietige ervaringen, zoals toen in mei een van de bewoners overleed. “En als ze in het najaar moeten verhuizen zal ik degenen die naar Wateringen uitwaaieren zeker missen”, zegt ze met een zucht. “Gelukkig ga ik met twee bewoners mee naar hun nieuwe plek hier in het dorp. Dit is fantastisch werk, aan het eind van de avond zie ik altijd een blij gezicht. En ook vanuit de leiding en stichting Philadelphia zelf ervaar ik veel waardering. Het zelfvertrouwen zien groeien, dat geeft mij nou energie!”

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen, maar weet u niet wat? Kijk op www.vitiswelzijn.nl bij de vacaturebank onder Vrijwillige Inzet, en mail naar vrijwillige-inzet@vitiswelzijn.nl. Of pak de telefoon en bel Vitis Vrijwillige Inzet, onderdeel van Vitis Welzijn, 0174-281290.

 

Terug naar het overzicht